Oprichting
Inhoud
Wat is een pensioenfonds?
In de Pensioenwet BES (Pw BES) wordt een pensioenfonds gedefinieerd als een rechtspersoon, waarin ten behoeve van ten minste twee deelnemers, gewezen deelnemers of hun nabestaanden gelden worden of werden bijeengebracht en worden beheerd ter uitvoering van een pensioenregeling. In de Pw BES wordt vervolgens onderscheid gemaakt tussen twee soorten pensioenfondsen:
- Een ondernemingspensioenfonds: een pensioenfonds verbonden aan een onderneming of aan een groepsmaatschappij; en
- Een bedrijfstakpensioenfonds: een pensioenfonds ten behoeve van een of meer bedrijfstakken of delen van een bedrijfstak.
Een werkgever die met zijn werknemer(s) een pensioenovereenkomst sluit, moet de uitvoering van deze pensioenovereenkomst buiten zijn onderneming onderbrengen. De Pensioenwet BES (Pw BES) bepaalt waar de pensioenovereenkomst kan worden ondergebracht:
- een ondernemingspensioenfonds of bedrijfstakpensioenfonds;
- een verzekeraar;
- een pensioeninstelling uit een andere deel van het Koninkrijk; of
- een verzekeraar met zetel buiten de openbare lichamen mits die verzekeraar op grond van de Wet toezicht verzekeringensbedrijf BES het bedrijf van levensverzekeraar of schadeverzekeraar mag uitoefenen.
Meldingsplicht
Op grond van de Pw BES moet een pensioenfonds zich na oprichting melden bij de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Onze Minister) en de Nederlandsche Bank (DNB). Deze melding moet binnen drie maanden na oprichting van het pensioenfonds plaatsvinden door middel van een door die Minister vastgestelde aanmeldingsformulier.
Binnen dezelfde termijn moet het bestuur de volgende stukken overleggen aan Onze Minister en DNB:
- een afschrift van de akte van oprichting;
- een door het bestuur gewaarmerkt exemplaar van de reglementen;
- een door het bestuur gewaarmerkt afschrift van de overeenkomst waarin de regeling omtrent de betaling van de bedragen van de werkgever, alsmede het bedrag dat de werkgever inhoudt op de loon van de deelnemers, is opgenomen.
Voor de deelnemers aan de pensioenregeling is een prudente financiële opzet van het fonds van groot belang. Deze opzet moet vastliggen in de actuariële en bedrijfstechnische nota (abtn), volgens de regels van de Pw BES en onderliggende regelgeving. Hierin moet het bestuur van een pensioenfonds toelichten hoe de pensioenovereenkomst gefinancierd gaat worden. In hoofdlijnen behandelt de abtn de opbouw van de aanspraken en de financiering ervan, de samenstelling en waardering van activa en passiva van het fonds, het management, het intern beheer, alsmede de matching van activa en passiva. Ook het solvabiliteitsvereiste hoort daarbij.
Interventie door DNB
DNB komt geen goedkeuringsrecht toe over de oprichting van een pensioenfonds. Wel zal DNB de in te dienen stukken toetsen aan de relevante wet- en regelgeving. Indien DNB van oordeel is dat de stukken niet aan de eisen voldoen, meldt zij haar opmerkingen aan het bestuur van het pensioenfonds met het verzoek de stukken aan te passen. Het fonds krijgt dan, afhankelijk van de zwaarte van de opmerking en het betreffende onderwerp, een aantal maanden de tijd om de opmerkingen in de stukken te verwerken. Indien noodzakelijk kan DNB vervolgens een aanwijzing geven of een geldboete opleggen.
Wijzigingen
Wanneer het pensioenfonds in een later stadium wijzigingen doorvoert in de bij oprichting aan Onze Minister en DNB overlegde stukken, dan moet dit aan Onze Minister en aan DNB gemeld worden. Op grond van de Pw BES moet het pensioenfonds dit doen door binnen drie maanden na de totstandkoming van de wijziging een afschrift (in het geval van de statuten) of een door het bestuur gewaarmerkt exemplaar van wijzigingen van de reglementen en voor zover het een ondernemingspensioenfonds betreft, een door het bestuur gewaarmerkt afschrift van wijzigingen van de overeenkomst aan de genoemde minister en aan DNB te zenden.
- Downloads
-
- Regeling AFM en DNB nadere voorschriften Wfm BES en Wwft BES 2012
- Beleidsregel AFM en DNB toepassing en uitvoering Wfm BES en Wwft BES 2012
- Besluit aanwijzing toezichthouders DNB voor Caribisch Nederland
- Wet financiële markten BES 2011
- Wet financiële markten BES 2011, Memorie van toelichting
- Besluit financiële markten BES 2012
- Regeling financiële markten BES 2012
- Wfm BES - MINREG Rfm BES 2012
- Wwft BES - MINREG Rwft BES