Markttoegang
Inhoud
Inleiding
In de Wet financiële markten BES (Wfm BES), die op 1 juli 2012 in werking is getreden, is bepaald voor welke activiteiten een vergunning is vereist, welke procedure moet worden gevolgd en aan welke eisen moeten worden voldaan. Hieronder wordt uitgelegd op welke wijze toelating van een trustkantoor is toegestaan en welke procedure voor toelating moet worden doorlopen.
Let op! Met de in werking treding van Wfm BES op 1 juli 2012 treedt tevens een vergunningplicht in werking voor (rechtspersonen) die op 1 juli 2012 waren vermeld op een bijlage bij een trustkantoor met een vergunning op grond van de Wet toezicht trustwezen BES (Wtt BES). Lees hier meer.
Wat is een trustkantoor en een trustdienst?
In artikel 1:1 Wfm BES is bepaald dat degene die van het verlenen van trustdiensten zijn bedrijf of beroep maakt als trustkantoor kwalificeert.
Hiervan is in z’n algemeenheid sprake als het niet gaat om het eenmalig of zeer incidenteel verlenen van trustdiensten. De omstandigheden van de situatie zullen in de praktijk moeten uitwijzen of in een concrete situatie sprake is van een trustkantoor.
Trustdienst
In de Wfm BES (artikel 1:1 Wfm BES) worden trustdiensten als volgt gedefinieerd:
- het in opdracht van een derde, waarbij deze derde niet tot dezelfde groep behoort als de verlener van de trustdienst:
a) optreden als bestuurder of vennoot van een rechtspersoon of vennootschap;
b) ter beschikking stellen van een adres of correspondentieadres aan een
rechtspersoon of vennootschap, in combinatie met administratieve of adviserende
werkzaamheden;
c) oprichten of liquideren dan wel doen oprichten of liquideren van rechtspersonen;
d) zijn van trustee; - het verkopen van rechtspersonen of daarbij bemiddelen;
- het ten behoeve van degene aan wie de trustdienst wordt verleend, gebruik maken van een vennootschap die behoort tot een groep waarvan ook de verlener van de trustdienst deel uitmaakt;
- andere bij algemene maatregel van bestuur aan te wijzen diensten.
Aanbieden van trustdiensten
Het in of vanuit Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) aanbieden van trustdiensten of producten kan op de volgende drie manieren: via een zetel, via een bijkantoor of door middel van vrije dienstverrichting.
Via een zetel
Er is sprake van een zetel in Caribisch Nederland indien het trustkantoor haar hoofdvestiging op Bonaire, Sint Eustatius of Saba heeft. Dit blijkt veelal uit de statuten of reglementen van de onderneming.
Via een bijkantoor
Een trustkantoor kan uitsluitend door middel van een bijkantoor worden toegelaten in Caribisch Nederland, indien zij haar zetel heeft in Curaçao of Sint Maarten. De onderneming heeft dan vanuit Curaçao of Sint Maarten een duurzame aanwezigheid (bijkantoor) in Caribisch Nederland. Het bijkantoor heeft zelf geen rechtspersoonlijkheid. Bijkantoren zonder zetel in Curaçao of Sint Maarten worden vooralsnog niet toegelaten tot Caribisch Nederland.
Vrije dienstverrichting
Een trustkantoor met zetel in Curaçao of Sint Maarten kan voorts zonder een duurzame aanwezigheid (bijkantoor) op Caribisch Nederland financiële diensten of producten aanbieden in of vanuit Caribisch Nederland.
Vergunningplicht
Het is verboden om zonder vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) in of vanuit Caribisch Nederland trustdiensten te verrichten. Deze vergunningplicht geldt voor een ieder die in of vanuit Caribisch Nederland trustdiensten verleent en werkzaam is vanuit een zetel, een bijkantoor of door middel van dienstverrichting.
Groepsvergunning
DNB kan een groepsvergunning verlenen indien zich binnen een groep meerdere trustkantoren bevinden. Ieder trustkantoor binnen de groep moet echter wel over een eigen vergunning beschikken. Een groep is een economische eenheid van organisatorisch verbonden rechtspersonen, vennootschappen of natuurlijke personen.
Vergunningvereisten
Vergunningvereisten zetel
Een trustkantoor moet op grond van de Wfm BES aan bepaalde eisen voldoen om haar trustdienst op Caribisch Nederland aan te mogen bieden. DNB beoordeelt bij de behandeling van de vergunningaanvraag of aan deze eisen wordt voldaan.
De vergunningvereisten voor de uitoefening van het bedrijf van trustkantoor zijn neergelegd in artikel 2:11 Wfm BES. Zij worden nader uitgewerkt in het Besluit financiële markten BES (Bfm BES).
Als belangrijkste vergunningvereisten noemen wij onder meer:
- Zetelvereiste: het trustkantoor moet haar zetel in Caribisch Nederland, Curaçao of Sint Maarten hebben (artikel 3:1 Wfm BES);
- Betrouwbaarheid en geschiktheid (artikel 3:4 en 3:5 Wfm BES);
- Vierogenprincipe en plaats van werkzaamheden (artikel 3:5 Bfm BES);
- Integere en beheerste bedrijfsuitoefening (artikel 3:8 en 3:9 Wfm BES);
- Programma van werkzaamheden;
- Doorzichtige zeggenschapsstructuur.
Daarnaast dient de vergunningaanvraag een businessplan te omvatten waarin onder meer gedetailleerd de voorgenomen werkzaamheden, de type cliënten, het verdienmodel en de strategie voor de komende drie jaren wordt beschreven.
Vergunningvereisten bijkantoor en dienstverrichting
De vergunningvereisten voor de uitoefening van het bedrijf van trustkantoor door middel van een bijkantoor in Caribisch Nederland zijn neergelegd in artikel 2:11 Wfm BES. Zij worden nader uitgewerkt in de Bfm BES. Voor een opsomming van de belangrijkste vergunningvereisten wordt verwezen naar de vorige paragraaf.
Met betrekking tot het bijkantoor gelden de volgende aanvullende vereisten:
- Zetelvereiste: het trustkantoor moet haar zetel in Curaçao of Sint Maarten hebben en door middel van een bijkantoor in Caribisch Nederland werkzaam zijn (artikel 3:1 Wfm BES);
- Een verklaring van de toezichthoudende instantie van de staat van zetel waaruit blijkt dat het trustkantoor in haar staat van zetel bevoegd is tot de uitoefening van de vergunningplichtige activiteiten, bedoeld in artikel 3:2 Wfm BES (artikel 2:2,onderdeel h, Bfm BES);
- Naam, adres en telefoonnummer- en faxnummer van eventuele bijkantoren in Caribisch Nederland
Verklaring van geen bezwaar
Van belang is te weten dat voor het houden, verwerven of vergroten van een gekwalificeerde deelneming in een trustkantoor met zetel in Caribisch Nederland een verklaring van geen bezwaar is vereist (artikel 3:28 Wfm Bes).
Er is sprake van een gekwalificeerde deelneming als de rechtstreekse of middellijke deelneming in het trustkantoor de omvang heeft van ten minste tien procent van het geplaatste aandelenkapitaal van een trustkantoor. Indien men voor meer dan tien procent stemrechten kan uitoefenen dan wel een daarmee vergelijkbare rechtstreekse of middellijke zeggenschap in het trustkantoor heeft, is er eveneens sprake van een gekwalificeerde deelneming (artikel 3:27 Wfm BES).
Een verklaring van geen bezwaar wordt bij DNB aangevraagd door middel van het toesturen van een volledig ingevuld en ondertekend Aanvraagformulier verklaring van geen bezwaar. Dit formulier treft u via onderstaande link aan.
DNB zal een aanvraag voor een verklaring van geen bezwaar die betrekking heeft op het houden, verwerven of vergroten van een gekwalificeerde deelneming in een trustkantoor beoordelen aan de hand van de volgende criteria:
- de betrouwbaarheid van de personen die op grond van de (voorgenomen) deelneming het beleid van het trustkantoor zullen bepalen of mede bepalen dan wel zullen kunnen bepalen of medebepalen;
- de deskundigheid van de personen die op grond van de (voorgenomen) deelneming het dagelijks beleid van het trustkantoor zullen bepalen; en
- het risico dat de deelneming verband houdt met het wiswassen van geld of het financieren van terrorisme in de zin van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme BES dan wel dat dit risico door de voorgenomen verwerving of vergroting van de deelneming zou kunnen worden vergroot.
DNB beslist in beginsel binnen dertien weken na ontvangst van de aanvraag Deze termijn kan echter in bepaalde gevallen door DNB worden opgeschort (artikel 2:9 Wfm BES). Aan een te verlenen verklaring van geen bezwaar kan DNB met het oog op de belangen die de wet beoogt te beschermen voorschriften verbinden en beperkingen stellen. Aan de behandeling van een aanvraag voor een verklaring van geen bezwaar zijn kosten verbonden. U treft hierover meer aan via onderstaande link.
Vergunningprocedure
De vergunningaanvraag moet door middel van het Aanvraagformulier trustkantoren worden ingediend. Het aanvraagformulier treft u via onderstaande link aan.
U kunt het aanvraagformulier inclusief alle gevraagde bescheiden mailen of per post opsturen naar het volgende adres:
De Nederlandsche Bank NV
T.a.v. Toezicht expertisecentrum markttoegang
Postbus 98
1000 AB Amsterdam
Nederland
DNB neemt uitsluitend vergunningaanvragen in behandeling die compleet zijn. Hiervan is in ieder geval sprake als de aanvraag ziet op alle vergunningvereisten. Het is DNB overigens toegestaan om ter aanvulling op de vergunningaanvraag aanvullende gegevens en/of informatie op te vragen.
Termijn
DNB beoordeelt binnen dertien weken na ontvangst van een complete vergunningaanvraag. DNB kan besluiten een vergunningaanvraag niet in behandeling te nemen indien onder andere de aanvrager niet alle voor de aanvraag benodigde gegevens en bescheiden heeft toegezonden.
DNB neemt uitsluitend vergunningaanvragen in behandeling die compleet zijn. Hiervan is in ieder geval sprake als de aanvraag ziet op alle vergunningvereisten. Het is DNB overigens toegestaan om ter aanvulling op de vergunningaanvraag aanvullende gegevens en/of informatie op te vragen.
Leges
Per 1 juli 2012 bedragen de leges voor het in behandeling nemen van een vergunningaanvraag voor trustkantoren met zetel in Caribisch Nederland USD 2.000. De leges voor de behandeling van een vergunningaanvraag van trustkantoren met zetel in het buitenland bedragen USD 1.000.
De leges voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor een verklaring van geen bezwaar voor een gekwalificeerde deelneming bedragen USD 2.000.
Vanaf 1 januari 2013 moeten vergunning houdende trustkantoren ook een bijdrage betalen voor het doorlopend toezicht. Deze leges bedragen jaarlijks USD 1.000 voor een zetel in Caribisch Nederland en USD 500 voor een trustkantoor met zetel in het buitenland.
Formulieren
Vragen
Uw vragen voorzien van een duidelijke eigen analyse kunt u mailen.
- Downloads
-
- Regeling AFM en DNB nadere voorschriften Wfm BES en Wwft BES 2012
- Beleidsregel AFM en DNB toepassing en uitvoering Wfm BES en Wwft BES 2012
- Besluit aanwijzing toezichthouders DNB voor Caribisch Nederland
- Wet financiële markten BES 2011
- Wet financiële markten BES 2011, Memorie van toelichting
- Besluit financiële markten BES 2012
- Regeling financiële markten BES 2012
- Wfm BES - MINREG Rfm BES 2012
- Wwft BES - MINREG Rwft BES