Toetsingen
Inhoud
Inleiding
Bestuurders, commissarissen en (mede)beleidsbepalers van onder toezicht staande instellingen in Caribisch Nederland worden op betrouwbaarheid getoetst. Dagelijks beleidsbepalers worden tevens op geschiktheid getoetst. Afhankelijk van het type instelling wordt deze toetsing uitgevoerd door DNB of AFM. De soorten instellingen waarbij DNB de toetsing uitvoert zijn kredietinstellingen, electronischgeldinstellingen, geldtransactiekantoren, trustkantoren, (ondernemings)pensioenfondsen en levens-, schade-, en natura uitvaartverzekeraars.
Waarom toetsen?
Betrouwbare bestuurders, commissarissen en andere (mede)beleidsbepalers dragen bij aan een stabiele en integere financiële sector. Daarmee wordt gewaarborgd dat rekeninghouders, beleggers, polishouders, deelnemers, klanten en andere belanghebbenden kunnen vertrouwen op financiële ondernemingen en pensioenfondsen. De toetsing vloeit tevens voort uit de voorwaarden voor het verlenen van een vergunning of verklaring van geen bezwaar op grond van de financiële toezichtwetten voor Caribisch Nederland.
DNB heeft een zelfstandige taak voor wat betreft een integere financiële sector in Caribisch Nederland en dient derhalve zelf een oordeel te vormen over de betrouwbaarheid van de (mede)beleidsbepalers van de in Caribisch Nederland gevestigde financiële ondernemingen, naast een eventueel oordeel van de toezichthouder in het land waar de financiële onderneming haar zetel heeft.
Betrouwbaarheidstoetsing
De betrouwbaarheidstoets is van toepassing op (dagelijks) beleidsbepalers, zoals directieleden en branch-managers, maar ook op medebeleidsbepalers zoals commissarissen en sommige aandeelhouders (vanaf een gekwalificeerde deelneming van 10% of meer). Vastgesteld dient te worden of de betrouwbaarheid van de (mede)beleidsbepalers buiten twijfel staat, op basis van diens voornemens, handelingen en antecedenten. Hierbij wordt aandacht gegeven aan diverse aspecten, zoals mogelijk aanwezige strafrechtelijke, fiscale en toezichtantecedenten. De toetsing begint met het invullen van de ‘Vragenlijst Benoeming CN’ door de te toetsen persoon. De gegevens die naast de ‘Vragenlijst Benoeming CN’ benodigd zijn voor de uitvoering van deze toets zijn in ieder geval een curriculum vitae (zie vraag 8 van het vragenformulier) en een leesbare kopie van een geldig paspoort.
Hertoetsing
Op grond van het Besluit financiële markten BES (‘Bfm BES’) staat de betrouwbaarheid van een (mede)beleidsbepaler van een instelling in Caribisch Nederland voor een termijn van 3 jaar buiten twijfel. Echter, wanneer een wijziging in de relevante feiten of omstandigheden een redelijke aanleiding geeft tot een nieuwe beoordeling, kan er binnen deze termijn worden hertoetst.
Na de termijn van 3 jaar wordt de betrouwbaarheid van de (mede)beleidsbepaler door DNB hertoetst. Dit gebeurt op initiatief van DNB, waarbij de instelling wordt gevraagd de te toetsen personen opnieuw voor te dragen middels de Vragenlijst Benoeming CN.
Geschiktheidstoetsing
Voor instellingen in Caribisch Nederland geldt dat de dagelijks beleidsbepalers op geschiktheid worden getoetst. Het gaat daarbij niet alleen om de personen die volgens de juridische structuur als dagelijks beleidsbepaler worden aangemerkt, maar ook om personen die feitelijk invloed uitoefenen op de beleidsvorming van de instelling. Deze toets is bedoeld om uit te kunnen drukken of iemand geschikt is. Als iemand bijvoorbeeld weinig beschikbaar is, dan kan deze persoon wel deskundig zijn, maar niet geschikt om de functie uit te oefenen.
Voor de geschiktheidstoetsing wordt verwezen naar de ’Beleidsregel Deskundigheid 2011’, dan wel de ‘Beleidsregel geschiktheid 2012’ (nadat deze in werking is getreden) van DNB en AFM. Deze beleidsregel is opgesteld voor onder toezicht staande ondernemingen in Europees Nederland en bij de toepassing hiervan op voor instellingen in Caribisch Nederland wordt rekening gehouden met de aard, de omvang en de complexiteit van de betrokken onderneming in Caribisch Nederland. Deze beleidsregel verschaft duidelijkheid over de wijze waarop beleidsbepalers getoetst moeten of kunnen worden en welke informatie en antecedenten de toezichthouder hierbij weegt. De beleidsregel is van toepassing op de beleidsbepalers van alle instellingen die onder toezicht staan van DNB en/of de AFM.
Bij de toetsing op geschiktheid wordt rekening gehouden met:
- de functie van de beleidsbepaler;
- de aard, omvang, complexiteit en het risicoprofiel van de onderneming;
- de samenstelling en het functioneren van de beleidsbepalers tezamen.
Bij de geschiktheidstoets wordt de situatie van de onderneming en de functie van de beleidsbepaler in aanmerking genomen worden. Indien de onderneming het voornemen heeft om deze omstandigheden te wijzigen (bijvoorbeeld bij een functiewisseling), dient de onderneming dit voornemen aan DNB te melden.
Termijn
Voor toetsingen van bestuurders, commissarissen en (mede)beleidsbepalers in het kader van een vergunningaanvraag of een verklaring van geen bezwaar, is de beslistermijn in beginsel 13 weken. De toetsing maakt onderdeel uit van de betreffende aanvraag.
Voor tussentijdse bestuurswisselingen en toetsingen van nieuwe (mede)beleidsbepalers van instellingen met een reeds verleende vergunning, geldt in beginsel een beslistermijn van 8 weken.
Indiening formulieren
Voor een snellere behandeling kunt u het formulier met de bijlagen alvast per mail toesturen naar toetsing.expertisecentrum@dnb.nl of per fax naar nr. +31 (0) 20 524 9106. Wij sturen u dan zo spoedig mogelijk een ontvangstbevestiging. Echter dienen nog wel de fysieke documenten, voorzien van handtekening, te worden nagezonden. Voor vragen over de toetsingsprocedure kunt u terecht bij het Expertisecentrum Toetsing en Informatievoorziening tel.: +31 (0) 20 524 6211.